Over Lijstenmakerij Pool

Sinds 2008 ben ik, Ramon Pool, eigenaar van Lijstenmakerij Pool. Geboren in het jaar 1978, het jaar waarin ook mijn ouders hun lijstenmakerij startten. Ik ben getrouwd met Susanne en heb twee kinderen. 

Het adviseren van klanten en de werkzaamheden die voorkomen in de lijstenmakerij hebben altijd mijn interesse gehad. Ik stond dan ook graag met mijn neus vooraan wanneer mijn ouders met hun vak bezig waren. Hierdoor heb ik alle kennis en ervaring op kunnen doen om de lijstenmakerij, nadat mijn ouders er mee moesten stoppen, over te nemen en uit te bouwen. 

Het is een prachtig vak, lijstenmaker. De omgang met de klant, het adviseren, het daadwerkelijk maken van de lijst en het inlijsten en alles wat er verder bij komt kijken. Een vak waarin ik veel creativiteit kwijt kan en wat ik nog jaren hoop te kunnen blijven uitoefenen. 

In de volgende alinea’s leest u nog een stukje historie van Lijstenmakerij Pool.

De geschiedenis van Lijstenmakerij Pool in een notendop

1978 is het jaar waarin uw lijstenmaker Ramon Pool werd geboren. In dit jaar startten zijn ouders Cor en Geke met hun handwerkzaak in Emmeloord. Al snel na deze start kwam van de consument de vraag naar het inlijsten van hun borduurwerk en andere werkstukken. Door deze vraag en de groei van de handwerkwinkel werd het pandje in de Passage al gauw te klein. Er werd verhuisd naar een groter pand aan de Lange Nering te Emmeloord waarin Cor de ruimte zou hebben voor zijn lijstenmakerij.

Tijdens zijn jeugd was Ramon al vaak te vinden in de werkplaats, het ambachtelijke handwerk en het adviseren van klanten trokken hem enorm. Vanaf ongeveer zijn dertiende jaar hielp hij dan ook regelmatig daadwerkelijk mee in de lijstenmakerij. In 1998 ronde Ramon zijn detailhandelsopleiding af en koos ervoor bij zijn ouders te gaan werken. De handwerkwinkel bestond ondertussen niet meer, de lijstenmakerij was binnen Emmeloord van de Lange Nering verhuisd naar een boerderijtje en daarna naar een groot bedrijfspand.

1997-Elburg

Doordat de werkplaats te klein was voor 3 personen startte Ramon een tweede vestiging in Elburg. De eerste jaren heeft hij deze winkel opgebouwd. Geke is later in Elburg gaan werken toen Ramon zijn vader in de werkplaats ging assisteren in Emmeloord. Geke haalde het borduren, haar lust en haar leven, weer het bedrijf in en de winkel in Elburg veranderde in een waar borduur-eldorado…

Lijstenmakerij Pool Elburg

Rond 2000 werd er in Elburg een tweede pand gekocht waar de werkplaats van de lijstenmakerij gevestigd werd. Het karakteristieke pand uit 1603 waarin Lijstenmakerij Pool nu te vinden is. Per 1 januari 2008 hebben Cor en Geke de beslissing moeten nemen het rustiger aan te gaan doen en heeft Ramon de lijstenmakerij volledig overgenomen. Cor en Geke zijn te vinden in de borduurwinkel, Geke doet daar vooral de verkoop. Cor assisteert haar, neemt de logistiek voor zijn rekening en ontwerpt borduurpakketten die exclusief te koop zijn op dit adres… Ramon is fulltime te vinden aan de Bloemstraat in de lijstenmakerij waar zijn “hart” ligt, het ambachtelijke vak dat hem met de paplepel is ingegoten…

Update 1-1-2018
Geke heeft moeten besluiten met haar geliefde borduurwinkel te stoppen. De deur van de borduurwinkel is dan ook per 1-1-2018 definitief gesloten. 

Per 1-1-2019 is de voorraad van de winkel en de webshop overgenomen door Pieterse Handwerken in Warnsveld.

We wensen de familie Pieterse veel succes!

In memoriam Cor Pool

Helaas is mijn vader Cor Pool op slechts 65-jarige leeftijd in november 2015 overleden aan een hartstilstand.

Hij was in zijn tijd een gepassioneerd lijstenmaker, de man die mij als kleine jongen in zijn werkplaats alles leerde over ons prachtige vak. Sinds 2007-2008 ging het na een stil hartinfarct minder met hem en moest hij helaas de lijstenmakerij verlaten.

Ik mis hem enorm maar ben ontzettend dankbaar voor alles wat hij voor me betekent en dat hij op mij de liefde voor ons prachtige vak heeft overgebracht.

Ramon