Handgekleurde atelierlijsten | Handcrafted frames

Een mooie discipline binnen ons vak is het op ambachtelijke wijze handmatig kleuren van lijstprofielen. Als lijstenmaker vind ik dit één van de mooiste werkzaamheden. Het opbouwen van de kleurlagen van grondlaag tot aan handvergulding met bladgoud of -zilver. De gebruikte verven worden in eigen beheer gemengd van pigmenten en bindmiddelen. De uiteindelijke afwerking met slagmetalen of desgewenst bladgoud en -zilver geven de lijsten hun “levende” uitstraling. Op deze manier creëer ik een perfect passende lijst voor uw in te lijsten werk. 

Geen van deze foto’s mag gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van Lijstenmakerij Pool. Op deze foto’s rust het copyright van Lijstenmakerij Pool in Elburg.

Restauratie

Met de kennis van het kleuren is ook de stap naar opknappen of restaureren mogelijk. Hier links een lijst waarvan vele ornamenten waren beschadigd of afgebroken. Van gave ornamenten zijn mallen gemaakt en er zijn nieuwe gegoten. Deze worden op de oude lijst bevestigd en daarna worden de diverse grond- en kleurlagen aangebracht. Dit uiteraard in overleg met de klant voor de wens van het uiteindelijke resultaat. U ziet op de foto de staat van de lijst voor aanvang van de reparatie en herkleuring tot aan het uiteindelijke resultaat.

Net als bij het reinigen van schilderijen kan alleen gepraat worden over deze werkzaamheden met de lijst in handen. Niet alle lijsten zijn geschikt voor restauratie.

handgekleurde lijst atelierlijst

Een voorbeeld

In dit geval kwam onze opdrachtgever binnen met alleen de (uit 2 delen bestaande) goudkleurige binnenlijst om het schilderij. Het was gelijk duidelijk dat hier ooit nog een buitenlijst omheen moet hebben gezeten, maar wat? In overleg besloten we de binnenlijst te versmallen (hij was dus breder) tot wat nu te zien is. Daarop de nieuwe over de hoek verwerkte authentiek ogende lijst er omheen geplaatst met dit als eindresultaat. Alsof het nooit anders is geweest…

Werkplaats Lijstenmakerij Pool Elburg

“Het atelier”

Een kijkje in het deel van de lijstenmakerij waar het daadwerkelijke handmatige kleuren van de lijsten plaatsvindt. Tevens worden er in dit gedeelte kleine houtbewerkingen uitgevoerd, denkt u hierbij aan het verbreden van een sponning, het verstekken van de lijst en andere zaagwerkzaamheden.

De ruimte is voorzien van 3 daklichten van 1 bij 1 meter om bij goed daglicht te kunnen werken. Het “schone” gedeelte van de werkplaats wordt gedeeld met het winkelgedeelte van de lijstenmakerij.