
Pregen, debossen of reliëfdruk
Onder pregen, debossen of reliëfdruk verstaan we de techniek van het maken van een indruk in een materiaal. In ons geval gebruiken wij passe-partoutkarton als basis voor de preegtechniek.
In de drukwereld wordt middels een stempel een preegdruk verkregen. Voor ieder ontwerp dient een nieuw stempel geproduceerd te worden. Dit is een vrij kostbare aangelegenheid en voor enkele stuks hierdoor niet aantrekkelijk.
Door onze Wizard kunnen wij wèl tegen een aantrekkelijk tarief werken. In de programmatuur maken wij het ontwerp van uw wens. Daarna graveert onze Wizard de preeg in het karton, je zou kunnen zeggen dat het in het karton getekend wordt. Je hebt dus geen stempel nodig wat kostenbesparend werkt. Daarnaast zijn we niet afhankelijk van anderen en wordt alles in eigen huis ontworpen en geproduceerd.
Een preeg geeft op een subtiele manier een luxe weergave van het ontwerp. Wilt u echter meer expressie dan kunnen wij het handmatig kleuren van de preeg verzorgen. Bovenaan deze pagina ziet u enkele voorbeelden.


V-groef
De V-groef is een toepassing voor het creeëren van meer diepte, het maken van een versiering of het aanbrengen van een figuur of tekst.
Onze Wizard snijdt de V-groef in het karton, feitelijk wordt er tweemaal gesneden. Eenmaal links, eenmaal rechts… Doordat er onder een hoek van 45 graden gesneden wordt ontstaat zo de “V”-vorm. Hiermee wordt de benaming v-groef verduidelijkt.
Zoals gezegd kan de V-groef in worden gezet voor het creëeren van diepte. Een zorgvuldig geplaatst lijnenspel zorgt er voor dat het “oog” naar het onderwerp wordt geleid.

Passe-partout met inleg/fillet
Een fraai rijk resultaat bereiken we met het aanbrengen van een inleg. De passe-partout inleg wordt ook wel fillet genoemd.
De fillet is er in vele kleuren en uitvoeringen, van strak tot en met voorzien van een pareltje. Op deze manier is er altijd een goed bij het in te lijsten werk passende fillet te vinden. Uiteraard is het belangrijk dat de fillet ook in harmonie is met de lijst, eenheid.
De fillet zorgt voor een extra dimensie en dieptewerking. De rijke uitstraling maakt van uw inlijstwerk een waar kunstwerk.
Op de afbeeldingen links ziet u hoe de fillet op maat wordt gemaakt voor het passe-partout. In eerste instantie wordt de fillet op de “chopper” op maat in verstek gesneden. Dit is hetzelfde principe als die we voor de gewone lijsten gebruiken alleen is dit apparaat vele malen kleiner dan zijn grote broer. Eenmaal op maat wordt de fillet op de hoeken in elkaar gelijmd. De fillet wordt dan in het passe-partout verlijmd en aan de achterzijde voorzien van een zuurvrije buffer. Anders zouden de ligninezuren uit het hout in het achterliggende werkstuk kunnen trekken. Het geheel wordt in de lijst geplaatst en u ziet bij stap 3 het resultaat.
Inkleuren snede passe-partout

Soms is het niet mooi de witte snede van het passe-partout te laten zien. Denk aan een vergeelde prent o.i.d. waarbij de witte snede fel af zou steken. Dan is het mogelijk de snede/kern van het passe-partout in te kleuren. In dit geval is de kleur van de lijst gemengd en gebruikt voor de kern en wordt een prachtige eenheid gecreëerd.
