Reinigen schilderij

Wat in de “volksmond” een vuil schilderij wordt genoemd kan meerdere oorzaken hebben. Het kan daadwerkelijk vervuiling zijn, omdat alles in huis vervuilt. Als u bijvoorbeeld de ramen aan de binnenzijde 5 jaar niet zou wassen… Het is dus ook zeker niet zo dat vervuilde schilderijen per definitie bij rokers hebben gehangen.

Ook een vernis kan vergelen of verbruinen en veel detail aan het schilderij onttrekken. Daarvan ziet u hier ook enkele voorbeelden.

Schilderijen zijn kwetsbaar. Het is dan ook niet aan te raden zelf zomaar een schilderij schoon te maken.

Olieverfschilderij “Princenhof Delft” door G.J. Dispo. Gereinigd en voorzien
van nieuwe vernislaag. Lijst geretoucheerd, klaar voor weer jaren kijkplezier.

Links: Na verwijdering van de rook aanslag komt er weer diepte in het schilderij

Vervuiling van een schilderij gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag.

Veelal hangen schilderijen dan ook al jaren zo aan de wand. Tot het moment dat een kennis aangeeft:

“Je zou het eens schoon moeten laten maken…”

Een zwaar verbruinde laklaag vertroebelt hier het beeld.
Na verwijdering komt er weer leven in het schilderij

Ook hier is linksboven nog een storende vergeelde vernislaag te zien.

Niet alle in het verleden gebruikte vernislagen zijn “zo maar” op te lossen. Soms moeten we terug naar het mechanisch verwijderen van de laklaag. Dit is specialisten werk en dan zullen wij u doorsturen naar een gedegen restaurator.

U kunt bij ons terecht voor reguliere oppervlakte reiniging en restauratie van schilderijen, deze werkzaamheden worden verricht door een erkende restaurator. Hierbij kunt u bijvoorbeeld ook denken aan restauratiewerk bij scheuren of craquelé vorming in uw schilderij.

U bent op afspraak welkom voor beoordeling en een offerte.
Neemt u echter wel het schilderij mee.

Links: Zware algemene vervuiling van vet, stof èn nicotine

Na de reiniging wordt het schilderij weer voorzien van een nieuwe vernislaag. Er kan hierbij gekozen worden voor een glanzende of matte vernis. Zo is het schilderij weer beschermd en kan het weer jaren voor kijkplezier zorgen. Het is weer in de staat als ooit door de kunstenaar bedoeld. In de kunstwereld wordt aangehouden dat een schilderij, in ieder geval, eens in de 50 tot 75 jaar gereinigd zou moeten worden. Zo blijft het in de best mogelijke conditie.

Boven het schilderij voor een deel gereinigd. Het andere deel is nog vervuild inclusief alle vliegenstippen en vergeelde vernislaag…

Onder het schilderij terug gebracht in de oorspronkelijke staat, gereinigd en voorzien van een nieuwe vernislaag. Klaar voor jarenlang kijkplezier…

Leuk detail is dat eerst geen signering te ontdekken was. Tijdens het schoonmaken kwam er toch iets naar voren: Het schilderij blijkt rechts onder gesigneerd, P. Both.